Lyden

Da vi startede med at designe vores Copenhagen On Wall væghøjttaler, var det vigtigt for os, at vi endte med en højttaler, man kan lytte til i lang tid. En højttaler der kan spille højt, lavt og en højttaler, man har lyst til, at lytte til. Hver dag!

Med ovenstående målsætning for øje, gik vi igang med at designe en højttaler, der kunne spille højt, rent og med stor dynamik og på samme tid, farvede lyden så lidt som muligt. En afdæmpet og imponerende højttalere, på en og samme tid.

Ren og ufarvet lyd

Hvad er en ren og ufarvet lyd egentlig? For os er ufarvet lyd, lyd hvor der ikke er blevet lagt noget til, eller trukket noget fra. Lyden bliver gengivet, som den blev tiltænkt oplevet af kunsteren. Højttaleren forsøger ikke at lægge unødig vægt på bas, mellemtone eller diskant. Hele lydbilledet bliver gengivet i samme niveau – en linær gengivelse.

Derfor mener vi at man opnår det bedste resultat, ved at gengive lyden som den er optaget. Uden at fjerne noget og uden at tilføje noget.

En farvet lyd er altså ikke linær og højttaleren lægger her, noget til, eller trækker noget fra. Det, der bliver trukket fra, eller lagt til, er ikke enkelte komponenter i lyden, men frekvensområder der har fået mere fokus (eller mindre fokus). Der kan for eksempel være tilføjet mere bas, som giver lyden en varmere tone end den oprindelige optagelse. Der kan også være tilføjet mere diskant, som kan medvirke til en meget lys gengivelse og nogen gange en næsten skinger lyd, når der skrues godt op for musikken.

Vores lydfilosofi er, at lyden skal gengives som den er blevet optaget. Uden at fjerne noget og uden at tilføje noget.
For at opnå dette, har vores Copenhagen On Wall væghøjttaler en meget linær frekvensgang – alle frekvenser bliver gengivet med samme lydstyrke (gå til de tekniske detaljer for at se frekvenskurven) – faktisk svinger den kun en enkelt dB i hele frekvensområdet (±1dB), hvilket ikke fåes meget bedre!

Når vi snakker om at reproducere en ren lyd, så snakker vi om, at alle små detaljer i lyden, kommer hele vejen ud i stuen og at eventuel forvrængning, brilliere ved sit fravær. Jo renere lyden er, jo flere detaljer oplever man i musikken.
Forvrængning kan opstå flere steder og handler ofte om, at en højttalerenhed gengiver et område af musikken (eller i et niveau), den ikke er beregnet til. Typisk så handler det om at selve membranen står og vibrerer, samtidig med at den forsøger at gengive lyden. Dette kan høres og det kan påvrike lyden negativt, i hele frekvensområdet (fra 20 – 20.000Hz).

Vi, hos Lyd by Dissing, vil gerne have en højttaler der lyder godt i hele stuen og det har vi opnået ved at udvide sweetspot. Altså det område hvor højttalere lyder helt rigtigt.

For at undgå den omtalte forvrængning, har vi designet vores højttaler, så højttalerenhederne ikke bliver overbelastet, ikke forsøger at gengive lyden omkring deres egenresonans, eller det område hvor deres membraner begynder at “bryde op”. Det har vi gjort ved, at dele lyden imellem bas- mellemtone og diskant ved 2.000Hz. Det sikrer os imod den senere opbrydning der er i bas- melleltonen (omkring de 5kHz) og diskantens egenfrekvens. Ved at montere diskanten i en waveguide, sænker vi den samlede egenfrekvens for diskanten, til omkring 1,1kHz. Dette muligør en lavere deling, hvilken igen giver en bedre spredning af lyden, og dermed sikrer et flot og præcist lydbillede.

Lidt mere om forvrængning

Det der ofte sker, når en højttalerenhed forvrænger, er, at den forsøger at gengive et signal, lige omkring dens egenfrekvens. Altså ved den frekvekns, der kan sætte membramen i svinginger – dens resonansfrekvens, eller egenfrekvens. Det betyder, at lyden nu ikke længere bliver gengivet korrekt, da svingningen af membranen ikke længere kan kontrolleres – den påvirkes nu både at motoren (magneten) og resonanssvingningerne. For at komme dette til livs forsøger man så vidt muligt at undgå, at benytte enheden over, eller under, dens egenfrekvens.

Forvrænging kan også ske ved overbelastning – hvis man skruer for højt op. Det der sker her, er at membranen forsøger at bevæge sig længere end den kan. Ved store enheder (basser) kan man høre en flappende lyd når dette sker – stemplet går simpelthen i bund og membranen kan ikke flytte sig mere. Hvis en basenhed forsøger at spille dybere og højere end den kan, vil dette ske.

Breakup (membranens opbrydning) sker, når en højttaler forsøger at gengive en højere frekvens end den er beregnet til. Inden for dens virkeområde, opfører enheden sig som et stempel. Membranen er helt stiv. Når frekvensen stiger, vil membranen begynde at “spille med”. Altså “bryde op”. Den begynder simpelthen at vibrere. Ved hvilke frekvenser dette sker, afhænger af membranstørrelse og ikke mindst materialer. Dette fænomen kan ikke undgåes, men man kan flytte problemerne ud af det, område hvor højttalere skal benyttes.

Sweetspot

Det at kunne placere instrumenter og vokaler i lydbilledet, er en vigtig del af lytteoplevelsen. For at få den bedst mulige oplevelse, skal traditionelle højttalere ofte vinkles helt præcist og man skal sidde et helt bestemt sted, på en helt bestemt måde, for at få den fulde oplevelse. Der. Lige der, har du sweetspot. Det kan være en sand fornøjelse at sidde der, men flytter man sig lidt, så lyder det ikke helt rigtig længere. Det skyldes højttalerens spredning af lyden. Hvis spredningen er smal, skal højttalere vinkles meget ind mod lytterens øre og hvis den er bred kan man nøjes med en mindre vinkling – også kaldet toe in.

Vi, hos Lyd by Dissing, vil gerne have en højttaler der lyder godt i hele stuen og det har vi opnået ved at udvide sweetspot. Altså det område hvor højttalerne lyder helt rigtigt.
Ved at øge højttalernes spredning, får vi en højttaler, der ikke behøver at blive vinklet ind mod lytteren for at spille optimalt. Dette er jo selvsagt, ideelt, når det nu er en væghøjttaler vi snakker om! Den store spredning giver sig også til udslag, når man bevæger sig rundt i stuen. Man får fuld valuta for pengene, selvom man ikke sidder lige der, foran de to højttalere.

Er det så lykkedes?

Det synes vi bestemt at det er!

Vi har fået skabt en yderst vellydende væghøjttaler, der leverer et flot og præcist lydbillede, i hele rummet. En højttaler man er stolt af at have i sin stue, og som man nyder hver eneste dag. Et møbel.

 

 

Relaterede emner

Vi har fundet nogle andre artikler, vi også synes at du skal læse:
Oplev lydenSAM ReadyPlacering af højttaler60 dages prøveperiode.