Placering af Højttalere
Når man netop har købt sine drømme højttalere har man på forhånd sikkert allerede fundet den perfekte placering af højttalerne i stuen eller lytterummet. Det er dog ikke sikkert at dette er den bedste placering, rent lydmæssigt. Det finder man dog først endeligt ud af når man får sat dem til og sat sig til rette i den gode stol.
Herunder vil jeg forsøge at belyse nogle i de problemer, man typisk støder hovedet imod i forbindlse med placering af højttalere. Jeg vil også forsøge at forklare hvad man kan gøre for, at få placeret sine højttalere perfekt og dermed få det bedst mulige udbytte af sine højttalere.
Hvorfor er en placering op af væggen en god ide?
For de fleste højttaleres vedkommende er det heller ikke en specielt god ide at placere dem helt op af væggen, eller i et hjørne. Dette skyldes, at de fleste højtalere ikke er designet til at blive placeret tæt på bagvæggen eller sidenvæggen. Mange højttalere er designet til at kunne stå tæt på bag- og side-væg, men altså ikke helt op af væggen.
Hvorfor så det? Det handler mest om bassen og dens gengivelse. Især den helt dybe bas. De laveste frekvenser er mindre retningsbestemte og bliver nemt påvirket af de nærmeste omgivelser. Derfor bliver det hurtigt en stor forandring af lydbilledet, hvis du flytter dine højttalere tættere på væggen. Bassen kan både blive højere, men også lavere. Hvis højttalerne ikke er perfekt placeret, så er lyden heller ikke perfekt. I værste fald vil du opleve et mudret lydbillede, hvor detaljerne bliver visket ud og hvor det kan være svært at høre, hvad der bliver sagt, hvis du for eksempel ser en film. Bassen vil enten være overdrevet kraftig og buldrende eller så godt som fraværende. Der vil altså være tydelige toppe og dale tilfældigt fordelt i lydbilledet.
Alt dette hænger sammen med, hvordan højttalerne er designet og hvor i rummet de er placeret. Og så har selve rummet også en meget stor indvirkning på selve lyden.
Det kan være mere end svært, at få placeret sine højttalere så de lyder korrekt. Altså vel at mærke i lyttepositionen. Skal mere end én plads i stuen have glæde af den gode og rene lyd, bliver det først rigtig svært. Med andre ord: placeringen af højttalerne er alt oerskyggende.
Hvor skal jeg så placere mine højttalere?
Ja, det er jo et spørgsmål, der ikke sådan lige lader sig besvare, men en god tommelfingerregel er, at de skal være mindst 30cm fra bagvæggen og gerne det dobbelte fra sidevæggen eller omvendt. Så længe der ikke er lige langt imellem bagvæg og sidevæg får du typisk det bedste resultat.
Hvis du ikke ønsker at finde målemikrofonen frem og måle dig til det mest lineære resultat, så er den bedste (og eneste?) måde at prøve sig frem. Sæt dig ned og lyt til noget musik du kender, inden du skifter placeringen af dine højtalere. Når du har fundet en placering du synes lyd godt, noter da målene til bag- og sidevæg og prøv så lidt forskellige kombinationer. Du kan jo altid vende tilbage til en tidligere placering hvis du har noteret målene ned.
Hvad så med en væghøjttaler?
Den må da være designet til at hænge på væggen? Jo det er den helt sikkert også og generelt set giver det virkelig god mening at designe højttaleren til at hænge på væggen, men… Der skulle jo næsten komme et men. Hvis der er tale om en væghøjttaler, der også når de nederste oktaver (omkring de 30-50Hz), så kan du komme i problemer med bassen. Det skyldes, at det jo ikke er sikkert at højttaleren er placeret optimalt i forhold til basgengivelsen, når den monteres på den modsatrettede væg – modsat lyttepositionen – det er så godt som aldrig tilfældet!
Når vi kommer ned i de dybe toner bliver lyden mindre og mindre direktionel (den bliver mindre retningsbestemt). Faktisk er den dybeste bas omni-direktionel, den spreder sig med andre ord i alle retninger, også bagved højttalere. Det har den effekt at det også bliver sværere at retningsbestemme lyden, jo dybere den er. Faktisk kan man ikke retningsbestemme lyd under 80Hz. Du kan altså ikke høre om lyden kommer fra højre eller venstre side, forfra eller bagfra, eller sågar ovenfra eller nedenfra så længe vi er under de 80Hz.
Så for at få den bedste basgengivelse og dermed også det bedste lydbillede (bassen er nemlig med til at samle lydbilledet), har man brug for at kunne dele lyden op. Den retningsbestemte lyd for sig og den omni-direktionelle (den dybeste bas) lyd for sig. Dette vil give mulighed for at opnå den bedst mulige lyd samtidig med at man har en større frihed for placering af højttalerne – dette gør sig gældende for alle typer af højttalere.
En højttaler med et frekvensområde startende fra omkring 70-80Hz og så hele vejen op til 20.000Hz, vil være ganske nem at placere. Den vil ikke være lige så tilbøjelig til at lave bass-modes (toppe og dale) ved lyttepositionen.
Har du en fuldtone højttaler vil det være ganske svært at placere dine højttalere korrekt og samtidig få en jævn og lineær basgengivelse i lyttepositionen. Mange vil måske ende med en placering midt på stuegulvet og det er jo næppe der de fleste forestiller sig, at deres højttalere skal stå.
Bassen samler lydbilledet
Som nævnt ovenfor, så samler bassen det totale lydbillede og uden de sidste to-tre oktaver føler man hurtigt, at der mangler noget i lyden. Det er også utrolig vigtigt at netop bassen er så ren som muligt. Hvis der er små toppe og dale, kan tale hurtigt blive mudret og du føler, at du bliver nød til at skrue højere og højrere op for at kunne følge med i dialogen i den film du ser.
En subwoofer skal der til
Hvis du er seriøs omkring din lyd og gerne vil opnå det bedst mulige resultat, men samtidig ikke ønsker at gå alt for meget på kompromis med indretningen, ja, så kommer du nok ikke uden om en subwoofer og bas-management.
En subwoofer behøver på ingen måde at være på størrelse med et sofabord, men har du et stort lytterum, så skal der narturligvis nogle kræfter til at spille det op. Det man skal spørge sig selv om, er: “hvor højt har jeg egentlig behov for at kunne spille hele vejen ned til 20Hz?”.
Det korte svar er: “lavere end du tror!”. Men det kan du læse mere om i et senere blogindlæg, ligesom du også vil kunne læse mere om, hvordan du skal placere din(e) subwoofer(e) og hvorfor du altid bør have bas-management aktiveret.