Hvorfor skal jeg have en subwoofer?

Hvad er en subwoofer?

Hvad er en subwoofer egentlig for en størrelse? De fleste tænker nok på en subwoofer, som en kæmpe stor og firkantet kasse, med en kæmpe enhed i midten. Og så er den stor. Meget stor! (fik jeg sagt det igen?)

En subwoofers formål er udelukkende at gengive den dybeste bas og dermed overtage ansvaret for gengivelse for denne del af lyden. Dine andre højttalere skal med andre ord ikke spille de dybeste toner, da det oftest gør det mere end svært at placere dem korrekt.

Til hjemmeburg er der som udgangspunkt to subwoofere kategorier. Lukkede og basrefleks subwoofere. De lukkede består som navnet antyder af et lukket kabinet, og en basrefleks subwoofer ligner dne lukkede subwoofer til forveksling, men er typisk lidt størere og så er der et eller flere huller (porte) i den. En lukket subwoofer fylder typisk ikke så meget, men kan så heller ikke spille helt så højt som sin portede bror. Basreflekssubwoofere er typisk noget større, men kan så spille lidt højere.

Som oftest er en subwoofer en firkantet kasse, med en indbygget forstærker og en (meget) stor enhed. Jo større kasse, forstærker og enhed, jo højrere lydtryk – generelt set i hvert fald.

For at kunne gengive de dybe toner, kræves der massere af krafter (fra forstærkeren), eller et stort membranareal. Hvis du har beggedele er det super.

Hvorfor har jeg brug for en subwoofer?

Alle har brug for en subwoofer. Også selvom du har købt de største højttalere du kunne finde (hvilket der i øvrigt ikke er noget i vejen med).
Hvis du gerne vil have ren og dyb bas i rigelige mængder – og hvem vil ikke det? – ja, så bør du anskaffe dig en subwoofer. Så kort kan den siges.

Nyder du at kunne mærke stortrommen i brystet, eller når biografstolen ryster når der kører en motorcykel henover læredet, eller vil du blot gerne have forbedret lyden fra dine højttalere? Så kommer du ikke uden om en subwoofer, da det netop er subwooferen der bedst gengiver den del af lydbilledet. Nærmere bestemt det området imellem de 20-80Hz.

Faktisk er det de færreste højttalere der spiller ned til 20Hz, eller ned til 30Hz for den sags skyld. Og dem der gør, de gengiver næppe den dybe bas i lyttepositionen, da det stiller enormt store krav til højttalernes placering.

Som vi også har skrevet lidt om her, så handler det mindst lige så meget om at kunne gengive bassen korrekt i lyttepositionen og på samme tid kunne levere et seriøst (kraftigt) lydtryk. Og her giver en subwoofer virkelig god mening, da den kan transformere hvert stortrommen slag til et hårdt slag i brystkassen (eller et blødt slag, hvis du skruer ned), uden at skulle gå på kompromis med resten af indretningen i din stue.

Selvom du ikke ønsker hårde slag i brystkassen, skal du nu alligevel anskaffe dig en subwoofer.
Og hvorfor nu det? Jo, det hænger nemlig sådan sammen at det er bassen er samler hele lydbilledet. Hvis der er styr på bassen, vil resten af lydbilledet også opfattes positivt. Er der modsat, ikke helt så meget kontrol over bassen, vil hele lydbilledet blive påvirket negativt.

Noget er det første der bliver påvirket af ændringer i bassen, er stemmegengivelse. Det kan nemt være svært at høre hvad der bliver sagt i radioen, eller være svært at følge dialogen i en film. Dette skyldes oftest at der er problemer med gengivelse af bassen.

Det er med andre ord meget vigtigt at bassen gengives på bedst mulige vis og det gør den via en subwoofer.

Hvilken subwoofer skal jeg så købe?

Størrelsen på rummet har direkte indvirkning på størrelsen af den subwoofer du bør anskaffe dig. Jo større et rum, jo kraftigere en subwoofer vil du have brug får. I store rum kan man med fordel kigge efter portede subwoofere, da de oftest er lidt kraftigere. Og i mindre rum giver det god mening at kigge efter lukkede (jeps, de er mindre) subwoofere. Lydmæssigt er der ikke forskel på de to typer, det handler udelukkende om hvor kraftig en subwoofer der er brug for og jo kraftigere den er, jo større er den ofte også.

Som udgangspunkt bør man ikke kigge efter subwoofere med en enhed på under 10” – det er faktisk lidt af et kompromis at kalde en sådan for en subwoofer.

Det man skal tænke over er hvor højt man ønsker at kunne spille. Mange siger at de gerne vil kunne spille fuldt reference niveau, men det er oftest slet ikke nødvendigt, da det faktisk er meget meget højt. Reference niveau har et grundniveau på hele 85dB og der er toppe helt op til 105dB. Det er en del!
Hvis du rammer 75dB i grundniveau i lyttepositionen vil de fleste være tilfredse med lydtrykket og det vil helt sikkert kunne give hårde slag i brystkassen og få din sofa til at ryste.

I et senere blogopslag vil vi også fortælle lidt om hvad reference niveau er, hvordan du bedst placere din subwoofer og hvorfor det er en god idé altid at have slået bass management til.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du gerne have vores blog opslag direkte i den indbakke? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Navn

Email

AUTHOR - Tue Dissing

Founding director of Lyd By Dissing and a passionated hifi and music lover, with a taste for good sound, wine and (not to forget) beers.